Вече говорихме за причините водата да е жизнено важна за нашия организъм (все пак човек е възможно да оцелее повече от месец без храна, но по-малко от 10 дни без вода). Ако все пак имате съмнения за нейната необходимост, можете да прочетете тази статия: Без вода няма живот или „Защо трябва да пием вода по време на тренировка”

Борбата с постигането на минималния ежедневен прием на течности за много хора е реалност. За това тук можете да намерите няколко трика, които да ви помогнат да останете хидратирани и здрави:

1. Включете водата в своя дневен режим!

Никога не забравяте да изпиете своето кафе сутрин/следобед, нали? Или да направите пауза за цигара? Ако добавите и чаша вода към тези свои навици, без проблем ще успеете да постигнете минимума от количество течности, необходими за деня. 

2. Дръжте вода на една ръка разстояние!

Колкото по-често виждате пред себе си чаша/бутилка с вода, толкова по-често ще се сещате да пиете от нея. Без значение дали ще я поставите на бюрото докато работите в офиса, на съседната седалка в колата или вкъщи до телевизора, важното е водата постоянно да бъде пред погледа ви и да напомня за себе си. Добра идея е и да държите чаша/кана с вода на нощното си шкафче. По този начин ще добиете навик да отпивате от нея сутрин след ставане и вечер преди да заспите.

3. Купете си бутилка за вода, която наистина харесвате!

Според последните изследвания, колкото повече харесваме своята бутилка, толкова повече я използваме. За това не се колебайте да инвестирате малко повече пари в качествена бутилка за многократна употреба.

4. Добавете нещо към водата, за да разнообразите вкуса й!

Сложете резенче плод в бутилката си с вода, за да освежите вкуса й. Парче краставица, пъпеш, портокал, ягода или листа от мента са чудесен вариант да "подсладите" своята напитка без да добавяте към нея излишни калории. Възможно най-добрият вариант за целта е вода с лимон заради доказаните детоксикиращи свойства на тази комбинация.

5. Поръчвайте си вода!

Всеки път, когато излизате на заведение с приятели, си поръчвайте вода. Така не само ще се хидратирате, а и след приема на течности, ще се почувствате по-заситени. По този начин ще успеете да ограничите консумацията на храна и да не съжалявате в последствие за излишните калории, които сте си приели.

6. Поискайте помощ от смартфона си!

В днешно време има безкрайно голям избор от различни апликации за телефон. Да, има и такива, които ви помагат да следите хидратацията си. Изберете подходящата за вас, тя ще ви напомня, чрез нотификация, редовно да приемате необходимите течности за деня.

7. "А дали не съм просто жадна?"

Много често мозъкът ни бърка усещането за жажда с това за глад. Преди да посегнете към хапването, помислете дали нямате нужда просто от чаша вода. За да си го напомните, можете да си залепите бележка на хладилника "А дали не съм просто жадна?". По този начин всеки път, като посегнете да го отворите, ще се сетите да изпиете малко количество вода.

8. "Яжте" вода!

Не забравяйте, че дневният прием от течности не съдържа само и единствено вода. Можете да си набавите нужната хидратация от други продукти. Естествено, не е пропоръчително прибягването до безалкохолни напитки и сокове с изкуствени подсладители, но чаят, например, е перфектният заместител на чаша вода през зимните месеци (стига да не е подсладен). Също така не забравяйте, че храната също съдържа вода. Можете да си набавите необходимото количество от плодовете и зеленчуците, включени във вашето меню. Особено богати на вода са краставиците, марулята, спанакът и динята. 

Възползвайте се от тези малки трикове и ще забележите как само за 10 дни ще добиете навика редовно да консумирате течности!